10 paź 2012

Alzacka tarta jabłkowa

Jesień choć zwiastuje nam nadejście zimna, zawsze kojarzy mi się dobrze. Wszystko przez piękno kolorów jakie ma, kolorowe liście od żółci po głęboką czerwień, zapach deszczu no i jabłka. Jabłka słodkie, kwaśne, czerwone, żółte. W ciastach, ciastkach, tartach, muffinach. Jabłka z nieodłącznym cynamonem. Bo gdy w końcu zaczyna robić się zimno, i ciemno za oknem, nic nie działa tak dobrze jak kawałek szarlotki czy tarty z jabłkami oraz kubek gorącej herbaty..


 Składniki:

Kruche ciasto (spód):
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  2-3 łyżki śmietany
  • 130 gram zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
  • 2 duże jabłka Antonówki (ok 600 gram)
  • 50 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  •  100 gram cukru
  • ok 170 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Spód:
Składniki na ciasto kruche zagnieść razem, następnie wylepić formę na tartę (średnica 25 cm). Następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut - do momentu aż będzie lekko zrumieniony.
Nadzienie:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Następnie plastry jabłek ułożyć w okrąg na kruchym spodzie. Jajka, cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i jogurt zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masą pokryć ułożone plastry jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez około 40-45 minut. Ostudzić przed podaniem.


Przepis oparty na przepisie pochodzącym z White Plate.

5 komentarzy:

  1. Wszystko co z jabłkami i tarta moje smaki, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, jesień to istna koloroterapia, takie przygotowanie do zimowej szarugi :) Każda tarta z jabłkami jest pyszna ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje z tym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesień jest wspaniała...zwłaszcza gdy się ją podziwia z ciepłego domu, z kawałkiem takiej pysznej tarty na talerzyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesień... ma w sobie mnóstwo magii.
    i wspaniałych podarków.
    na przykład pyszne jabłka, a dzięki nim powstaje taka
    pyszna tarta.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog