19 paź 2012

Francuskie Warkocze

Gdy lodówka świeci już pustką totalną, a głód rośnie, wówczas powstają najlepsze przysmaki z cyklu coś z niczego. Zatem dziś przepis na francuskie warkocze na słono w pięciu smakach :) Nie tylko jako słona przekąska, ale idealny dodatek do sałatek zamiast grzanek / pieczywa.


Składniki (przepis na 18-20 warkoczy):
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • sól morska
  • świeży rozmaryn (kilka listków)
  • świeżo tarty parmezan (ok dwóch łyżek stołowych)
  • pieprz świeżo mielony
  • sezam ( ok 2 łyżek)
  • kminek (ok łyżki)
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Rozwinąć ciasto francuskie i przeciąć wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyciąć w poprzek cienkie paseczki (30 z każdej) i po trzy zaplatać w warkocze. Zaplecione warkocze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie stykały i posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Wszystkie warkocze posypać gruboziarnistą solą morską. Następnie podzielić jest pod względem smaku jaki będą miały i: część posypać parmezanem, część sezamem, część kminem, część pieprzem a część listkami rozmarynu. Warkocze włożyć do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i piec przez 20-25 minut.
Gotowe!






2 komentarze:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog