26 paź 2012

Grzanki francuskie z cheddarem i sosem ze świeżymi ziołami

Najlepsze śniadania stanowią zawsze mocno sycące bomby kaloryczne. Dziś zatem bombowo pyszne śniadanie :)


Składniki:
  • 6 kromek bułki paryskiej (w Polsce znanej także jako wrocławska)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 6 plastrów sera cheddar
  • sól
  • dwie łyżki masła
  • łyżka majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • świeże zioła (rozmaryn, bazylia, tymianek)
Sposób przygotowania:

Grzanki
Rozgrzać patelnię i roztopić na niej masło. W tym samym czasie między każde dwie kromki włożyć dwa plastry cheddara. Powstałe "kanapki" zamoczyć w jajkach rozmąconych z mlekiem i dodatkiem soli, a następnie włożyć na patelnię. Smażyć z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Sos
Majonez i śmietanę połączyć. Dodać sól. Zioła drobno posiekać i dodać do mieszanki śmietany i majonezu. Wszystko wymieszać.

Grzanki podawać razem z sosem.

Bon Appetit!


1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog