22 paź 2012

Domowa pasta pesto z suszonymi pomidorami - najlepsza!

Viva Italia! 
Moja receptura na pyszne domowe pesto :)


Składniki (2-3 porcje):

  • 250 g makaronu penne
  • oliwa z oliwek 
  • garść liści bazylii
  • ok 1 łyżki czubatej tartego parmezanu bądź niewielki kawałek
  • ok 1 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • duży ząbek czosnku
  • sól 
  • ok 10-15 suszonych pomidorów w zalewie



Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Do blendera włożyć składniki na pesto: bazylię, parmezan, ząbek czosnku, prażone ziarna słonecznika (jeśli są solone można nie dodawać już soli), 4-5 pomidorów suszonych, oliwę. Składniki zmiksować na gładką masę. W zależności od ilości oliwy masa będzie gęstsza bądź rzadsza. Ja polecam nieco gęstszą ponieważ lepiej oblepia makaron. Pozostałe pomidory pokroić na kawałki. Ugotowany makaron odlać i przełożyć z powrotem do garnka. Makaron oblać masą pesto dodać suszone pomidory i wymieszać. Podawać posypany świeżo tartym parmezanem.



2 komentarze:

  1. Świetne danie :) Lubię tę prostotę makaronów, która pozwala przy niewielkiej ilości składników stworzyć przepyszną potrawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, by zrobić dobrą pastę wystarczy kilka podstawowych składników. I zawsze gwarantuje zaspokojenie największych apetytów :)

      Usuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog