Viva Italia!
Moja receptura na pyszne domowe pesto :)
Składniki (2-3 porcje):
- 250 g makaronu penne
- oliwa z oliwek
- garść liści bazylii
- ok 1 łyżki czubatej tartego parmezanu bądź niewielki kawałek
- ok 1 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- duży ząbek czosnku
- sól
- ok 10-15 suszonych pomidorów w zalewie
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Do blendera włożyć składniki na pesto: bazylię, parmezan, ząbek czosnku, prażone ziarna słonecznika (jeśli są solone można nie dodawać już soli), 4-5 pomidorów suszonych, oliwę. Składniki zmiksować na gładką masę. W zależności od ilości oliwy masa będzie gęstsza bądź rzadsza. Ja polecam nieco gęstszą ponieważ lepiej oblepia makaron. Pozostałe pomidory pokroić na kawałki. Ugotowany makaron odlać i przełożyć z powrotem do garnka. Makaron oblać masą pesto dodać suszone pomidory i wymieszać. Podawać posypany świeżo tartym parmezanem.
Świetne danie :) Lubię tę prostotę makaronów, która pozwala przy niewielkiej ilości składników stworzyć przepyszną potrawę
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, by zrobić dobrą pastę wystarczy kilka podstawowych składników. I zawsze gwarantuje zaspokojenie największych apetytów :)
Usuń