27 cze 2012

Truskawki pod pierzynką z kruszonki

Doszły mnie słuchy że sezon truskawkowy dobiega końca więc cóż moglibyśmy przygotować jak nie truskawki? Choć te wszystkie informacje kiedy jest sezon na co stają się coraz bardziej mylące, bo ponoć sezon szparagowy już się skończył, a wszędzie szparagi jeszcze można kupić :) No nic tam. Robimy truskawki!!! A co oprócz truskawek jest fantastyczne! Ja kocham kruszonkę. Tak więc kochany mąż przygotował owe owoce pod kruszonkową pierzynką :) 


Co potrzebne:
  • truskawki (ok 300-400 gram)
  • cukier puder
  • 75 g mąki
  • 75 g zimnego masła
Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w plasterki / ćwiartki - forma dowolna. Do pokrojonych truskawek dodajemy ok łyżki cukru pudru, aby były słodziutkie. Tak przygotowane truskawki rozkładamy do kokilek. 

Z masła mąki i 1/6 szklanki cukru pudru zagniatamy ciasto na kruszonkę, następnie schładzamy w lodówce. Gdy ciasto będzie już mocno zwarte, ścieramy je na tarce i posypujemy wcześniej przygotowane truskawki.


Tak przygotowane truskawki z kruszonką pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez ok 15 minut - do momentu aż kruszonka ładnie się zezłoci.
Najlepiej oczywiście smakują na ciepło :)



Duża ilość truskawek może sprawić że lekko wypłyną podczas pieczenia :)

3 komentarze:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog