Jesień... znowu jesień... A ja czuję zapach świeżego rozmarynu, cudnych suszonych pomidorów... Achhh!
Składniki (na 2 porcje):
- ok 500 g filetu z łososia ze skórą
- 15-20 g masła
- przyprawa do ryb
- sól morska
- pieprz
- świeży rozmaryn
- 3 garści roszponki
- 10 suszonych pomidorów w zlewie
- parmezan (do starcia w płatki)
- pestki prażonego słonecznika
- olej dyniowy
- cytryna
Sposób przygotowania:
Łososia umyć i pokroić w poprzek w paski 4 centymetrowej szerokości. Metalową formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i umieścić w niej paski pokrojonej uprzednio ryby. Następnie posypać łososia odrobiną soli morskiej, pieprzem i przyprawą do ryb. Na wierzchu ryby umieścić masło pokrojone w kawałki oraz listki świeżego rozmarynu. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec pod przykryciem przez ok 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Pieczenie pod przykryciem pozwoli na połączenie się wszystkich smaków, a także sprawi że ryba nie będzie wysuszona, a odpowiednio krucha i wilgotna. W tym samym czasie do miski / bądź głębokiego talerza włożyć garść umytej roszponki. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory, słonecznika, a całość polać ok 2-3 łyżkami oleju dyniowego. Całość sałaty oprószyć płatkami świeżego parmezanu. Na wierzch sałaty położyć upieczonego łososia. Podawać z cytryną do skropienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)