Jesień choć zwiastuje nam nadejście zimna, zawsze kojarzy mi się dobrze. Wszystko przez piękno kolorów jakie ma, kolorowe liście od żółci po głęboką czerwień, zapach deszczu no i jabłka. Jabłka słodkie, kwaśne, czerwone, żółte. W ciastach, ciastkach, tartach, muffinach. Jabłka z nieodłącznym cynamonem. Bo gdy w końcu zaczyna robić się zimno, i ciemno za oknem, nic nie działa tak dobrze jak kawałek szarlotki czy tarty z jabłkami oraz kubek gorącej herbaty..
Składniki:
Kruche ciasto (spód):
- 250 gram mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki śmietany
- 130 gram zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jabłka Antonówki (ok 600 gram)
- 50 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 gram cukru
- ok 170 gram jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Spód:
Składniki na ciasto kruche zagnieść razem, następnie wylepić formę na tartę (średnica 25 cm). Następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut - do momentu aż będzie lekko zrumieniony.
Nadzienie:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Następnie plastry jabłek ułożyć w okrąg na kruchym spodzie. Jajka, cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i jogurt zmiksować na jednolitą masę. Powstałą masą pokryć ułożone plastry jabłek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez około 40-45 minut. Ostudzić przed podaniem.
Przepis oparty na przepisie pochodzącym z White Plate.
Wszystko co z jabłkami i tarta moje smaki, poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, jesień to istna koloroterapia, takie przygotowanie do zimowej szarugi :) Każda tarta z jabłkami jest pyszna ale jestem bardzo ciekawa jak smakuje z tym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńJesień jest wspaniała...zwłaszcza gdy się ją podziwia z ciepłego domu, z kawałkiem takiej pysznej tarty na talerzyku :)
OdpowiedzUsuńJesień... ma w sobie mnóstwo magii.
OdpowiedzUsuńi wspaniałych podarków.
na przykład pyszne jabłka, a dzięki nim powstaje taka
pyszna tarta.
Bardzo lubie takie tarty. Pycha!
OdpowiedzUsuń