31 paź 2012

Dyniowy krem z nutą chilli

Dziś Halloween, więc konieczne jest zjedzenie czegoś:
a. z dyni
b. na ostro
Idąc tym tropem powstała zupa - krem z dyni z dodatkiem chilli.
Efekt rewelacyjny. Słodkość dyni fajnie łączy się z ostrością chilli, a odrobina śmietanki stanowi łagodny dodatek. Do tego domowej roboty grzanki ze świeżymi ziołami.



Składniki ( 2-3 porcje):
  • 600 g miąższu z dyni pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 cebule szalotki
  • oliwa z oliwek
  • śmietanka 18% 
  • garść świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, bazylia)
  • chilli suszone
  • kilka kromek chleba lub bułki
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania:

Krem dyniowy
W głębokim rondlu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Następnie dołożyć pokrojoną dynię i smażyć przez około 15 minut, aż dynia zacznie mięknąć. Dodać sól i pieprz.  Następnie podlać dynię wrzątkiem tak aby niemal ją zakrywała, i gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut (proponuję wodę zamiast bulionu bo bulion zdominował by smak dyni). Po około 10 minutach jak dynia zacznie być już miękka dodać szczyptę chilli. Gdy tylko całość się poddusi rozdrobnić za pomocą blendera.

Grzanki
Kromki chleba lub bułki pokroić w kosteczkę. Mieszankę świeżych ziół posiekać drobno. Zioła połączyć z pokrojonym pieczywem i oliwą. Ułożyć na blasze i piec przez 15 - 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Podanie
Zupę wlać do miseczek/talerzy. Na środku przy pomocy łyżki wlać śmietanki. Dodać grzanki i gałązkę świeżego tymianku.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Dynia zyskuje na spotkaniu z chilli :) Zupa musiala byc przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, a ja nie mam dziś nic z dyni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam Cię do udziału w akcji kulinarnej DyniaDay

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dyniaday

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog