7 mar 2013

Piegowate ciasteczka owsiane


W ostatnim czasie zabrakło mi trochę robienia ciastek, pochłonął mnie muffinowy szał, który jeszcze nie ustał. Potrzeba przegryzienia czegoś do herbaty na słodko w ciągu dnia jest rzeczą normalną, więc zdecydowałam się na ciastka owsiane. Muffiny (uwielbiam!)  są przynajmniej raz w tygodniu, więc odmiana stała się mile widziana. Na ciasta zaś czekam do początku lata, jak tylko pojawią się owoce sezonowe - truskawki, maliny, czereśnie,  potem jagody... Będę próbować swoich sił. Ale wracając do ciasteczek - samą swoją niewielką formą zdają się być znikomym grzeszkiem i zawsze można pozwolić sobie na jeszcze jedno.
I tak właśnie zrobię :-)

Uwaga, mocno chrupiące!


Składniki (na 30 ciastek):
  • 200 g masła
  • pół szklanki cukru białego
  • pół szklanki cukru brązowego trzcinowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 50 g groszków czekoladowych (min 50% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:
W mikserze utrzeć miękkie masło aż powstanie puszysta masa, następnie dodawać cukier biały i brązowy cały czas miksując. Gdy masa się połączy dodać jajko i rum, nadal miksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, oraz płatki owsiane i groszki czekoladowe. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki o średnicy ok. 2 - 2,5 cm, które układając na blasze należy rozpłaszczać. Ciastka na blasze powinny mieć między sobą kilka centymetrów odległości z uwagi że lubią rosnąć na boki. Ciasteczka piec 16 -18 minut w temperaturze 180 st.C., aż nabiorą złotego koloru. Studzić na kratce.

1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog