19 mar 2013

Kokosanki

Ciastka mojego dzieciństwa, które mogłam jeść bez opamiętania. Kokos, chrupka struktura sprawiały, że nic innego nie mogło im dorównać. Dziś także bardzo je lubię i z chęcią przygotowuję, szczególnie że przepis jest bardzo prosty i błyskawicznie się je robi. Pieczenie również zajmuje chwilę przez co uzyskujemy przepyszne ciasteczka, chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. 



Składniki: (na około 30 sztuk):
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, dodać 2/3 cukru i bardzo energicznie wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i starannie połączyć. Odstawić do przestygnięcia. W dużej misce ubić na sztywno białka, pod koniec dodać resztę cukru i mąkę ziemniaczaną. Masę białkową połączyć z wiórkami kokosowymi. Uformować kuleczki i układać w odstępie 2 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 15 minut w temperaturze 180 st.C., aż nabiorą złotego koloru.

3 komentarze:

  1. A dla mnie to jedno z niewielu ciasteczek, za którymi nie przepadałam w dzieciństwie.. ;))

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog