4 mar 2013

Muffinki kawowe nadziewane chałwą

Uwielbienie dla chałwy mam odkąd pamiętam. Wszystko za sprawą mojej Mamy. To Ona pokazała mi jeszcze w dzieciństwie jaki wspaniały smak ma chałwa. Udawało się ją zdobyć niezwykle rzadko, tym bardziej smakowała nadzwyczaj dobrze. I tak gdy tylko kierunkiem moich wakacyjnych wypraw są kraje arabskie, przywożę mojej Mamie chałwę, waniliową, z orzechami, pistacjami. I znów siadamy razem delektując się każdym kawałkiem - zupełnie tak jak kiedyś...


Składniki (na 12 muffinek):
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczone 4 łyżkach gorącej wody
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 kawałków ulubionej chałwy waniliowej
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:
W pierwszej misce połączyć suche składniki (mąkę, sól i proszek do pieczenia). W drugiej połączyć roztrzepane jajko z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, rumem, rozpuszczoną kawą i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i miesza do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papilotkami. Papilotki napełniać masą do połowy, włożyć do każdej foremki kawałek chałwy i przykryć kolejną warstwą masy kawowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się połączenie kawy i chałwy waniliowej. Idealny przepis dla mojego Mężczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie kawa i chałwa niezwykle dobrze współgrają :)Polecam spróbować :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś takie muffinki.. smakowały mi

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog