Uwielbienie dla chałwy mam odkąd pamiętam. Wszystko za sprawą mojej Mamy. To Ona pokazała mi jeszcze w dzieciństwie jaki wspaniały smak ma chałwa. Udawało się ją zdobyć niezwykle rzadko, tym bardziej smakowała nadzwyczaj dobrze. I tak gdy tylko kierunkiem moich wakacyjnych wypraw są kraje arabskie, przywożę mojej Mamie chałwę, waniliową, z orzechami, pistacjami. I znów siadamy razem delektując się każdym kawałkiem - zupełnie tak jak kiedyś...
Składniki (na 12 muffinek):
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2-3 łyżki rumu
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczone 4 łyżkach gorącej wody
- łyżka cukru waniliowego
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 kawałków ulubionej chałwy waniliowej
- 1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
W pierwszej misce połączyć suche składniki (mąkę, sól i proszek do pieczenia). W drugiej połączyć roztrzepane jajko z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, rumem, rozpuszczoną kawą i roztopionym masłem. Dokładnie wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i miesza do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papilotkami. Papilotki napełniać masą do połowy, włożyć do każdej foremki kawałek chałwy i przykryć kolejną warstwą masy kawowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
cudowne połączenie smaków
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się połączenie kawy i chałwy waniliowej. Idealny przepis dla mojego Mężczyzny :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie kawa i chałwa niezwykle dobrze współgrają :)Polecam spróbować :)
UsuńRobiłam kiedyś takie muffinki.. smakowały mi
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńi tak smakują :)
Usuń