Zaczęło się od rzucenia okiem na wyjątkowo pustą lodówkę. Pomidory już zdążyły się zdematerializować z kuchennego parapetu na którym ich stałe miejsce, pieczywa brak. Wymiotło prawie wszystko. Pozostało ciasto francuskie, samotna cukinia i kremowy kozi serek. Tak to bywa, jak się nie ma czasu zrobić zakupów. Co zrobić.. Posklejałam to co było, spróbowałam i przepadłam...
Składniki (na 12 mini tart):
- 1 średnia cukinia
- 70 g kremowego serka koziego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- papryka słodka suszona
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić w ćwierć plasterki i usmażyć na oliwie aż osiągnie złoto brązowy kolor. Pod koniec smażenia delikatnie przyprawić solą i pieprzem. W tym samym czasie za pomocą szklanki wyciąć 12 okręgów z ciasta francuskiego, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć środki aby po wstępnym podpieczeniu pozostały dołeczki na farsz. Piec przez około 10 minut w temperaturze 200 st.C. aż ciasto się nieco rozwarstwi. Następnie wyjąć blachę i w zagłębienia nałożyć po płaskiej łyżeczce koziego serka, następnie usmażoną cukinię. Całość posypać odrobiną suszonego czosnku oraz szczyptą słodkiej papryki. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 st.C. Po wyjęciu dodać po listku bazylii.
czy serek kozi mozna zastapic innym? a jesli tak, to jakim?
OdpowiedzUsuńmożna użyć również dowolnego serka kremowego np. Ostrowia albo Philadeplhia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kozie serki. Super przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam na candy na moim blogu
Pozdrawiam
Bogna