16 lis 2012

Muffinki pomidorowe z mozzarellą i bazylią!

Miłośnikiem pomidorów byłam od zawsze. Wchłaniam je w każdej możliwej postaci. Dziś propozycja dla fanów pomidorów, wypieków, włoskich smaków i pysznych śniadań :)


Składniki (na 12 sztuk):
  • 2 pomidory
  • niewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • 100-120 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oliwy
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody spożywczej
  • szczypta soli
  • pieprz świeżo mielony
  • 250 ml mleka

Sposób przygotowania:
Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kostkę. Obrane cebulę i czosnek drobno posiekać. Mozzarellę pokroić w kostkę.Umyte i osuszone liście bazylii drobno posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenie, sodą, solą i pieprzem. Następnie do mieszanki suchych składników dodać posiekane czosnek, cebulę i bazylię. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem, mlekiem. Dodać następnie pomidory i mozzarellę. Całość przełożyć do naczynia z mieszanką suchych produktów i połączyć na jednolitą masą. Masę muffinkową przełożyć do formy wyłożonej uprzednio papilotkami. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzić przez ok 5 minut w foremce, następnie wyjąć. Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.


2 komentarze:

  1. Ooooo mam ślinotok, uwielbiam pomidory i takie połączenia smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również mam ślinotok, świetny pomysł na imprezową przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog