26 lis 2012

Burgery z cheddarem i świeżym szpinakiem - palce lizać!

Kto powiedział że burgery muszą być niezdrowe? Są świetnym daniem, pod warunkiem że zrobimy je w domu, z wysokojakościowych produktów. Przygotowanie jest banalnie proste, a zawartość soli, cukrów, tłuszczy nieporównywalnie mniejsza. Osobiście fast foody staram się omijać szerokim łukiem, ale burger w domu to jest to :)



Składniki na 4 burgery:
  • pół kilograma chudej wołowiny (udziec)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 mała cebula
  • pomidor
  • klika liści świeżego szpinaku (baby spinach)
  • majonez
  • bułki do hamburgerów
  • 4 plastry cheddara
  • 2-3 cebulki dymki
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i zmielić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie z oliwek, następnie odstawić do wystygnięcia. Do miski z mięsem dodajemy ostudzoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, posiekany tymianek, 1 żółtko, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli. Mięso delikatnie wymieszać i uformować 4 burgery. Grillować na grillu elektrycznym ok 3-4 minut lub na patelni grillowej po ok 3 minuty z każdej strony. Przekroić bułki na pół i nałożyć po plastrze cheddara na górne połówki  (nie za cienkim) i opiekać w piekarniku przez kilka minut w temp. 175 stopni - nie za długo by nie były zbyt chrupiące. Na opieczony spód bułki nałożyć kilka liści świeżego szpinaku, następnie nałożyć burgera, plastry pomidora, plastry dymki, majonez i górną część bułki opieczoną z cheddarem:)


1 komentarz:

  1. I u mnie wczoraj na obiad były burgery :-)
    Twoje wyglądają cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog