12 lis 2012

Bananowe słodkie popołudnie

Lato dawno za nami. Co jakiś czas mam ochotę na owoce, których już przecież nie ma, bo po sezonie. Sięgając po raz kolejny po kiść bananów, myślałam o zrobieniu muffinków. Finalnie bananowe popołudnie uświetniło ciasto zwane też chlebkiem bananowym.


Składniki:
  • 2 jajka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 dojrzałe banany 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Banany zmiksować w blenderze na mus. Do miski wbić jajka, dodać olej, śmietanę ekstrakt waniliowy i mus bananowy. Wszystko połączyć. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dwie małe keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, a następnie rozlać do nich ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 70-80 minut lub do suchego patyczka.


1 komentarz:

  1. Uroczo Ci pękło :) Uwielbiam chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog