27 lis 2012

Leczo z cukinią i bakłażanem

Przede wszystkim danie jednogarnkowe. Bez ton naczyń do zmywania. Poza tym proste, sycące, ale bez mięsa. Oparte o oryginalną kuchnię węgierską. I idealne na zimę - pikantne i rozgrzewające. Ja dodatkowo lubię oprószyć je twardym tartym serem. 



Składniki:
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 małych pomidorów
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • pół litra przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • bagietka
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz (łyżka masła + łyżka oliwy). W tym samym czasie paprykę i bakłażana obrać ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię pokroić w plastry a następnie na ćwiartki. Tak pokrojone warzywa dodać do garnka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać pomidory, uprzednio obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostke. Dusić przez ok 10 min. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Następnie dodać przecier. Dusić do miękkości warzyw. Podawać z pieczywem. Amatorzy sera mogą oprószyć danie świeżo tartym twardym serem (np. bursztyn).

5 komentarzy:

  1. A po zjedzeniu wyczyścić talerz bagietką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem fajne, jestem ciekawa tego kiszonego ogórka - jak wpływa na smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię dziś racuchy z białej fasoli i soczewicę, potrzebowałam jeszcze jednej potrawki i voila!! Dzięki za przepis!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog