Sezon jabłkowy został oficjalnie rozpoczęty w mojej kuchni, zaraz po tym jak dostałam olbrzymi kosz jabłek. Ale co z nimi zrobić? Taki też miałam na początku dylemat. Ciasto, ciasteczka, crumble? Po chwili namysłu oczywistym stało się że muszą to być muffiny. Proste i szybkie, a że z jabłkami jeszcze nigdy nie robiłam, nie było co się zastanawiać. Wyszły pyszne, mocno cynamonowe, w pewnym stopniu przypominające piernik.
Składniki na 12 muffinek:
Masa muffinkowa
- 240 gram mąki
- 160 gram cukru
- 2 jajka
- 1/4 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 gram miękkiego masła
- 180 - 200 gram startych jabłek, lekko kwaskowych
Na wierzch
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Masa muffinkowa
Suche produkty na ciasto połączyć tj. mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Masło utrzeć razem z cukrem, następnie dodać jajka, maślankę i łyżeczkę ekstraktu waniliowego, następnie dodać starte jabłka. Gdy mokre produkty zostaną połączone, powoli dodawać mieszankę produktów suchych tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą masę. Formę na muffinki wypełnić papilotkami. Do papilotek za pomocą dwóch łyżek nałożyć masę, do ok 3/4 wysokości.
Wierzch
Składniki na warstwę wierzchnią utrzeć razem aż powstanie ciasto jak na kruszonkę, jednak będzie nieco miększe. Ciasto rozdrobnić i posypać nimi muffinki. W trakcie pieczenia delikatnie warstwa wierzchnia się rozleje tworząc chrupiące "łatki".
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
No tak, to już jesienna pora... A w takim razie te muffiny są jak najbardziej pożądane do ciepłej herbaty czy kawy :)
OdpowiedzUsuńurzekające :)
OdpowiedzUsuńA w którym momencie i w jakiej formie łączymy jabłka?
OdpowiedzUsuńDołączyć do mokrych składników :) Dziękuję za uwagę, zaraz wpiszę to w przepis aby był czytelniejszy :)
Usuń