Bywa że w pewnych regionach możemy zjeść takie potrawy które ewidentnie nam kojarzą się właśnie z tym miejscem jak np sałatka grecka z Grecją czy kawa po turecku z Turcją. Z Bałkanami kojarzy mi się przede wszystkim sałatka szopska - prosta a jednak wyjątkowo pyszna. Nawet teraz, po powrocie z wakacji przygotowuję ją czasem aby przypomnieć sobie tamte smaki :)
Składniki na jedną sałatkę (porcja na jedną osobę):
- duży słodki pomidor (preferowany malinowy)
- ogórek krótki
- pół niedużej czerwonej cebuli
- 100 gr sera szopskiego (u nas występuje jako bułgarski)
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
Pomidora i ogórek należy umyć i pokroić w kostkę. Pokrojone i wymieszane warzywa umieścić w miseczce. Następnie należy pokroić połówkę niewielkiej czerwonej cebuli w cienkie pół plasterki, rozdzielić i ułożyć jako kolejną cienką warstwę. Na koniec ser szopski zetrzeć bądź rozdrobnić i posypać nim grubo wierzch sałatki. Podawać z olejem słonecznikowym.
Jednak z olejem słonecznikowym też nie jest taka prosta sprawa - polecam kupować ten jak najjaśniejszy. Na bałkanach serwowany jest olej o brawie blado żółtej i jest znacznie mniej intensywny w smaku, co na plus bo nie zmienia ani nie tłumi smaku sałatki. Ja zaopatrzyłam się już w Polsce i zastąpił mi oliwę w wielu sałatkach.
Uwielbiamy bałkańskie smaki! :)
OdpowiedzUsuń