31 sie 2012

Cynamonowo - jabłkowe muffinki czyli sezon jabłkowy czas rozpocząć!

Sezon jabłkowy został oficjalnie rozpoczęty w mojej kuchni, zaraz po tym jak dostałam olbrzymi kosz jabłek. Ale co z nimi zrobić? Taki też miałam na początku dylemat. Ciasto, ciasteczka, crumble? Po chwili namysłu oczywistym stało się że muszą to być muffiny. Proste i szybkie, a że z jabłkami jeszcze nigdy nie robiłam, nie było co się zastanawiać. Wyszły pyszne, mocno cynamonowe, w pewnym stopniu przypominające piernik.


Składniki na 12 muffinek:
Masa muffinkowa
  • 240 gram mąki
  • 160 gram cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 gram miękkiego masła
  • 180 - 200 gram startych jabłek, lekko kwaskowych
Na wierzch
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Masa muffinkowa
Suche produkty na ciasto połączyć tj. mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Masło utrzeć razem z cukrem, następnie dodać jajka, maślankę i łyżeczkę ekstraktu waniliowego, następnie dodać starte jabłka. Gdy mokre produkty zostaną połączone, powoli dodawać mieszankę produktów suchych tak aby uzyskać jednolitą i dość gęstą masę. Formę na muffinki wypełnić papilotkami. Do papilotek za pomocą dwóch łyżek nałożyć masę, do ok 3/4 wysokości.
Wierzch
Składniki na warstwę wierzchnią utrzeć razem aż powstanie ciasto jak na kruszonkę, jednak będzie nieco miększe. Ciasto rozdrobnić i posypać nimi muffinki. W trakcie pieczenia delikatnie warstwa wierzchnia się rozleje tworząc chrupiące "łatki".
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.




4 komentarze:

  1. No tak, to już jesienna pora... A w takim razie te muffiny są jak najbardziej pożądane do ciepłej herbaty czy kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A w którym momencie i w jakiej formie łączymy jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączyć do mokrych składników :) Dziękuję za uwagę, zaraz wpiszę to w przepis aby był czytelniejszy :)

      Usuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog