16 sie 2012

Biała Pavlova z owocami sezonowymi

Nic tak nie zachwyca jak torty bezowe - kruche z wierzchu a w środku puszyste, lekko ciągnące.  Pavlova jest chyba najbardziej znanym z tortów bezowych, mało kto nie wie co kryje się pod tą nazwą. Poniższa Pavlova jest naszym debiutem w temacie tortów bezowych, ale już teraz wiem że ten temat będzie na pewno rozwijany :)


Co potrzebne:

Beza:
  • 6 białek
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
Na wierzch:
  • 250 - 300 ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Białka należy ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowa cukier (nie wsypywać całego na raz, tylko dodawać łyżkę po łyżce), mąkę ziemniaczaną i ocet. Gotowa masa powinna być dobrze ubita (na sztywno). Na wyłożonej papierem rysujemy koło wielkości jakiej ma być beza (ja odrysowałam duży talerz średnicy ok 22 cm). Na odrysowany okrąg nakładamy masę, pozostawiając delikatne zagłębienie na środku i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni celsjusza. Pieczemy półtorej godziny, następnie studzimy w uchylonym piekarniku (aby nie opadła). Wystudzoną bezę umieszczamy na paterze. Śmietanę kremówkę ubijamy i układamy na wierzchu bezy. Na koniec dekorujemy owocami sezonowymi (mogą być maliny, jagody, truskawki poziomki lub inne. ja polecam aby były lekkie).


5 komentarzy:

  1. Przepiękna! Takie małe dzieło sztuki, prawda?
    Uwielbiam bezę Pavlovej, nie tylko za smak, ale także za historię primabaleriny!
    Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do akcji! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezy nie lubię, ale ten tort, Pavlova, za każdym razem budzi mój zachwyt! Pieknie tutaj się prezentuje, Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog