Ostatnimi czasy zaczęliśmy wypiekać chleb w domu - przepisów jest całe mnóstwo a wybór tego naj niezwykle trudny. Dzisiejszy przepis jest na chlebek pszenno - razowy, na prawdę pyszny, o kleistym miąższu, zwarty. Przepis został zaczerpnięty z Moje Wypieki.
Co potrzebne (przepis na dwa bochenki):
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 200 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej białej
- pół łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
- 375 ml wody
- do posmarowania wierzchu jajko rozmącone z łyżką mleka
Przygotowanie:
Drożdże razem z cukrem rozpuścić i odstawić na 15 minut. Następnie dodać 375 g mąki białej, zakwas, sól oraz ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić na czas około 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść "luźne ciasto". Ciasto należy wlać do dwóch keksówek. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Chleb wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez pierwsze 10 minut, potem redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Wypieczone bochenki studzimy na kratce.
Piękny chlebek:)
OdpowiedzUsuńPowiem wprost: nie ma jak domowy chlebek! A Twój świetnie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nie ma to jak domowy chlebek, a Twój prezentuje się po prostu pięknie! :)
OdpowiedzUsuń