20 lip 2012

Pszenno - żytni chleb na zakwasie (San Francisco)

Ostatnimi czasy zaczęliśmy wypiekać chleb w domu - przepisów jest całe mnóstwo a wybór tego naj niezwykle trudny. Dzisiejszy przepis jest na chlebek pszenno - razowy, na prawdę pyszny, o kleistym miąższu, zwarty. Przepis został zaczerpnięty z Moje Wypieki.


Co potrzebne (przepis na dwa bochenki):
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej białej
  • pół łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody
  • do posmarowania wierzchu jajko rozmącone z łyżką mleka

Przygotowanie:
Drożdże razem z cukrem rozpuścić i odstawić na 15 minut. Następnie dodać 375 g mąki białej, zakwas, sól oraz ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić na czas około 30 minut, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałą mąkę i zagnieść "luźne ciasto". Ciasto należy wlać do dwóch keksówek. Odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Chleb wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez pierwsze 10 minut, potem redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Wypieczone bochenki studzimy na kratce.


3 komentarze:

  1. Powiem wprost: nie ma jak domowy chlebek! A Twój świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Nie ma to jak domowy chlebek, a Twój prezentuje się po prostu pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog