13 lip 2012

Muffiny z jagodami i trzcinowym cukrem

Owoce sezonowe dają wspaniałe możliwości. Przez zimę jedliśmy na zmianę muffiny orzechowe i ciastka - nareszcie odmiana od czekolady :). Przywieźliśmy ostatnio do domu olbrzymi słoik jagód, a pomysłów masa. Naleśniki, tarta, hmmm.. Ostatecznie wygrały muffiny. Wybór był świetny, bo wszystkie twarze smakujących uśmiechnięte :)


Składniki:
  • 300 gram mąki
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jagód dokładnie umytych
  • cukier trzcinowy do posypania muffinów
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche produkty (prócz cukru trzcinowego przeznaczonego do posypania) a w drugiej mokre produkty. Połączone masy suchą i mokrą mieszamy ze sobą, aż powstanie  jednolita jedwabista masa. Następnie dodajemy uprzednio umyte jagody i bardzo delikatnie mieszamy aby nie rozgnieść owoców. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Następnie do papilotek nakładamy masę na muffinki do 3/4 wysokości. Gdy już ciasto zostanie nałożone do papilotek, delikatnie posypujemy je cukrem trzcinowym - po upieczeniu da to efekt fantastycznej cukrowej skorupki (pycha!). Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 - 30 minut.


Przepis obejmuje składniki na 12 muffinek.

2 komentarze:

  1. pyszne są muffinki owocowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie sprężyste, puszyste, miękkie i wilgotne ciasto. Polecam jako idealną muffinkową bazę!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog