Owoce sezonowe dają wspaniałe możliwości. Przez zimę jedliśmy na zmianę muffiny orzechowe i ciastka - nareszcie odmiana od czekolady :). Przywieźliśmy ostatnio do domu olbrzymi słoik jagód, a pomysłów masa. Naleśniki, tarta, hmmm.. Ostatecznie wygrały muffiny. Wybór był świetny, bo wszystkie twarze smakujących uśmiechnięte :)
Składniki:
- 300 gram mąki
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka maślanki
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka jagód dokładnie umytych
- cukier trzcinowy do posypania muffinów
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche produkty (prócz cukru trzcinowego przeznaczonego do posypania) a w drugiej mokre produkty. Połączone masy suchą i mokrą mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolita jedwabista masa. Następnie dodajemy uprzednio umyte jagody i bardzo delikatnie mieszamy aby nie rozgnieść owoców. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Następnie do papilotek nakładamy masę na muffinki do 3/4 wysokości. Gdy już ciasto zostanie nałożone do papilotek, delikatnie posypujemy je cukrem trzcinowym - po upieczeniu da to efekt fantastycznej cukrowej skorupki (pycha!). Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25 - 30 minut.
Przepis obejmuje składniki na 12 muffinek.
pyszne są muffinki owocowe
OdpowiedzUsuńNiesamowicie sprężyste, puszyste, miękkie i wilgotne ciasto. Polecam jako idealną muffinkową bazę!
OdpowiedzUsuń