15 lis 2013

Aksamitny sernik z nutellą i orzechami

Lubię podpatrywać różne przepisy w TV. Bywają bardzo inspirujące. Jednak rzadko potem robię je wg receptury autora, samodzielne tworzenie jest o wiele bardziej ekscytujące. Z deserami jest tak że nierzadko bywają dla mnie za nadto przesłodzone, lubię gdy słodycz jest przyjemna a nie męcząca. Odnalezienie odpowiedniego środka słodkości jest wg mnie kluczowym elementem tworzenia deseru.



Składniki:
Masa serowa:

  • 480 g kremowego serka
  • 330 g kremu orzechowego nutella
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Spód
  • 150 g ciastek digestive
  • 100 g ciastek owsianych
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżka nutelli

Na wierzch
  • 150 g łuskanych orzechów laskowych 
Sposób przygotowania:

Zaczniemy od posypki.
Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie przełożyć do lnianej ściereczki, zawinąć pocierać tak aby pozbyć się brązowych łupinek. Tak obrane orzechy przełożyć do blendera i pulsacyjnie posiekać je na drobne kawałki.

Spód
Ciastka owsiane oraz digestive połamać na małe kawałki i umieścić w blenderze wraz z łyżką Nutelli oraz miękkim masłem. Zblendować tak aby powstała masa miała konsystencję mokrego piasku. Powstałą masą wyłożyć spód małej tortownicy. Włożyć do lodówki i w tym czasie gdy będzie się chłodzić przygotować masę serową.

Masa serowa
Do naczynia wkładamy około 480 g serka kremowego i dodać łyżeczkę cukru pudru oraz 330 g kremu Nutella. Wszystko razem zmiksować na gładką, jednolitą masę.

Z lodówki wyjąć spód. Za pomocą szpatułki nałożyć masę serową i wygładzić jej wierzch. Następnie wierzch posypać posiekanymi w blenderze orzechami laskowymi.

Przed podaniem chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

3 komentarze:

  1. Nutella i orzechy to słodki klasyk, któremu chyba nie sposób się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do słodyczy to się zgadzam - takie słodkie ulepki smakujące samym cukrem do niczego się nie nadają... Twój sernik wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fenomenalne:)

    http://kuchniapelnapasji.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog