12 mar 2014

Aksamitny krem z porów z odrobiną oleju dyniowego



Uwielbiam dania proste, takie które nie wymagają zbyt dużej uwagi, a przy tym ich smak zawsze jest wspaniały. Właśnie to jest w tej zupie fantastyczne że można wrzucić składniki do garnka, a potem kolejne pół godziny spędzić z aktualnie czytaną książką. Finalny efekt jest bardzo wykwintny jak na tak proste danie.



Składniki (dla 4 osób):
  • 2-3 duże pory
  • 420 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki śmietanki 18%
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej dyniowy
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania:

Pora pokroić (białą część) w plastry a następnie umyć. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać pora i zeszklić, ale nie usmażyć. Następnie dodać brać uprzednio obrane umyte i pokrojone ziemniaki, całość zalać bulionem, tak aby przykrywał warzywa. Gotować pod przykryciem około 25-30 minut na średnim ogniu aż ziemniaki zmiękną. Gorącą zupę zmiksować za pomocą blendera, następnie dodać śmietankę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze, na środek dodając odrobinę oleju z pestek dyni. Na koniec dodać grzanki lub groszek ptysiowy.

1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog