14 sty 2013

Jajka sadzone na maślanym szpinaku

Zapewniam że po takim śniadaniu dzień będzie znacznie przyjemniejszy :) Jeszcze tylko szklanka soku albo ulubionej herbaty i....


Składniki na dwie porcje śniadaniowe:
  • 4 jajka 
  • masło
  • 250 g świeżego szpinaku (baby spinach)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • świeżo tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć i wysuszyć, lub odwirować wirówką do sałaty. W rondlu rozpuścić czubatą łyżkę masła. Na rozpuszczone masło dodać czosnek i zeszklić. Gdy czosnek będzie już lekko przeźroczysty dodać szpinak i dusić go przez ok 10 minut. Następnie odparować wodę, dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dusić jeszcze przez 5 minut. W tym samym czasie na rozgrzane masło na drugiej patelni wbić 4 jajka, posolić, dodać odrobinę pieprzu i smażyć w formie sadzonej do ulubionego poziomu wysmażenia. Połowę szpinaku podawać w towarzystwie dwóch jajek sadzonych. Całość posypać świeżo tartym parmezanem. 

1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog