28 sty 2013

Cynamonowe muffiny z suszonymi figami

W ubiegłym roku podczas wakacji zasmakowałam w figach. Suszone jadałam niezwykle rzadko, bo ich smak wcale a wcale mnie nie przyciągał. Dziś odkrywam ten smak na nowo i jestem pozytywnie zaskoczona. Muffiny wyszły pyszne i bardzo cynamonowe. A figi..


Składniki (na 12 muffinek):
  • 10 suszonych fig posiekanych na drobne kawałki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 100 g masła 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina brązowego cukru (do posypania muffinów)

Sposób przygotowania:
Jajka połączyć z mlekiem. Rozpuścić masło. W misce połączyć suche produkty: sól, cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodać pokrojone suszone owoce i wymieszać - mąka powinna je oblepić co zapobiegnie opadaniu owoców na dno w trakcie pieczenia. Do suchych składników z owocami wlać mieszankę mleka i jajek, następnie dodać rozpuszczone ale lekko przestudzone masło. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny. Przed pieczeniem posypać muffiny po wierzchu brązowym cukrem, który po upieczeniu stworzy słodką brązową skorupkę na wierzchu. Piec w temperaturze 200 st. C. przez ok. 25 minut - do suchego patyczka.

2 komentarze:

  1. figowe muffinki, suuper! na drugie śniadanko. albo do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog