19 wrz 2012

Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i kremem mascarpone

Już od dawna planowałam je zrobić. Ciasto marchewkowe jadłam już parę razy i bardzo mi posmakowało, mimo że amatorem słodkiego nie jestem. Zrobiłam w końcu, jak zwykle łącząc i modyfikując kilka znalezionych przepisów. I się udało! Wszystkie muffiny zniknęły w oka mgnieniu. Ciasto przez cynamon ma smak zbliżony do piernika, więc dodanie orzechów włoskich dla wzbogacenia okazało się trafione. Na wierzchu krem mascarpone i posypka czekoladowa.


Co potrzebne (przepis na 18 sztuk):

Ciasto na muffiny:
  • 340 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki startej marchewki (na drobnym oczku)
  • łyżeczka cukru cynamonowego
  • 100 g orzechów włoskich
Krem mascarpone:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon i cukier cynamonowy, w drugiej mokre : roztrzepane jajka, olej roślinny i mleko. Następnie połączyć składniki mokre i suche mieszając aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gdy masa będzie już dobrze wymieszana dodać startą marchew i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Gotową masę włożyć do foremki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - do tzw. suchego patyczka.

W tym samym czasie do  miski włożyć wszystkie składniki na krem: serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i dwa żółtka. Wystarczy dokładnie wymieszać i krem gotowy.

Na ostudzone muffiny nałożyć krem mascarpone za pomocą szpatułki lub noża. Posypać po wierzchu posypką.


8 komentarzy:

  1. Piękne! Szkoda, że nie pokazałaś po przekrojeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy następnych na pewno takie zdjęcie zrobię - dziękuję za trafną uwagę :)

      Usuń
  2. Marchewkowych jeszcze nie robiłam, czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne muffiny!
    Marchewkowe wypieki są pyszne. Mam chęć na ciasto marchewkowe.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym mozna zastapic ser? Mam uczulenie na laktoze :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że z powodzeniem lukrem na bazie soku pomarańczowego :-)

      Usuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog