Już od dawna planowałam je zrobić. Ciasto marchewkowe jadłam już parę razy i bardzo mi posmakowało, mimo że amatorem słodkiego nie jestem. Zrobiłam w końcu, jak zwykle łącząc i modyfikując kilka znalezionych przepisów. I się udało! Wszystkie muffiny zniknęły w oka mgnieniu. Ciasto przez cynamon ma smak zbliżony do piernika, więc dodanie orzechów włoskich dla wzbogacenia okazało się trafione. Na wierzchu krem mascarpone i posypka czekoladowa.
Co potrzebne (przepis na 18 sztuk):
Ciasto na muffiny:
- 340 g mąki pszennej
- 125 ml oleju roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki startej marchewki (na drobnym oczku)
- łyżeczka cukru cynamonowego
- 100 g orzechów włoskich
Krem mascarpone:
- 250 gram serka mascarpone
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon i cukier cynamonowy, w drugiej mokre : roztrzepane jajka, olej roślinny i mleko. Następnie połączyć składniki mokre i suche mieszając aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gdy masa będzie już dobrze wymieszana dodać startą marchew i orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Gotową masę włożyć do foremki wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - do tzw. suchego patyczka.
W tym samym czasie do miski włożyć wszystkie składniki na krem: serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i dwa żółtka. Wystarczy dokładnie wymieszać i krem gotowy.
zdrowo - podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńale cudne:)
OdpowiedzUsuńPiękne! Szkoda, że nie pokazałaś po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńPrzy następnych na pewno takie zdjęcie zrobię - dziękuję za trafną uwagę :)
UsuńMarchewkowych jeszcze nie robiłam, czas to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne muffiny!
OdpowiedzUsuńMarchewkowe wypieki są pyszne. Mam chęć na ciasto marchewkowe.:)
Pozdrawiam.
Czym mozna zastapic ser? Mam uczulenie na laktoze :(
OdpowiedzUsuńMyślę że z powodzeniem lukrem na bazie soku pomarańczowego :-)
Usuń