W ostatnich tygodniach moja faza na tarty i quiche nie ustaje. Pomysłów mam tysiące tylko czasu nie dużo na realizację. A przecież i tarty i quiche choć proste w przygotowaniu to jednak czasochłonne. Dziś przepis na grecką interpretacje na tarcie - tak na ostatek lata :)
Grecka Tarta
Składniki:
Spód - czyli ciasto kruche (Forma ok 22 cm):
- 250 g mąki
- 125 g masła
- żółtko z jednego jajka
- 60 g wody
- szczypta soli
- 270 g fety
- cukinia
- pomidor malinowy (może być inny, ale chodzi o to by był bardzo słodki)
- mała cebula (czerwona lub biała)
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Etap I - spód z ciasta kruchego
W misce umieścić odmierzone składniki: mąkę, rozdrobnione masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść aż ciasto utworzy jednolitą masę. Zagniecione ciasto można rozwałkować i umieścić w formie na tartę lub dopasować rękoma to formy - ja zawsze wybieram drugą opcję, bo jest znacznie szybsza. Po wyłożeniu formy ciastem, nakłuć je widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na schłodzone ciasto nałożyć papier do pieczenia a następnie dociążyć je aby nie wyrosło w górę, w tym celu można użyć jakichkolwiek ziaren np. fasoli czy ciecierzycy :) Spód piec najpierw przez 10 minut z dociążeniem, a następnie kolejne 10 bez aż się lekko zrumieni. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Etap II - farsz
Fetę pokruszyć widelcem. Pomidora w pół plastry. Cukinię pokroić wzdłuż w cieniutkie plastry (ja do tego używam obieraczki do warzyw, wówczas plastry wychodzą naprawdę cienkie). Połowę cebuli pokroić w piórka. Na kruche ciasto wyłożyć 2/3 fety. Na fetę ułożyć na w pół zwinięte plastry cukinii, a następnie wsunąć w nie pokrojone pomidory. Następnie ułożyć na wierzchu cebulę. Na sam koniec posypać wierzch pozostałą częścią fety, świeżym rozmarynem i skropić oliwą. Do smaku opruszyć pieprzem, z soli należy zrezygnować ze względu na słoność fety.
Wygląda pysznie, bardzo w moich smakach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe zestawienie smaków :) Tarty uwielbiam mimo, iż rzeczywiście są ciut czasochłonne :)
Ja bym tylko dodała na spód odrobinę szpinaku <3
oj, oj! taka pizza, ma się rozumieć!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ale pysznie się prezentuje, fajny przepis, super by pasował tu serek grecki, który kupuję w lidlu na tygodniu tematycznym, pyszności:)
OdpowiedzUsuń