27 wrz 2012

Greckie smaki na kruchym spodzie

W ostatnich tygodniach moja faza na tarty i quiche nie ustaje. Pomysłów mam tysiące tylko czasu nie dużo na realizację. A przecież i tarty i quiche choć proste w przygotowaniu to jednak czasochłonne. Dziś przepis na grecką interpretacje na tarcie - tak na ostatek lata :)


Grecka Tarta


Składniki:

Spód - czyli ciasto kruche (Forma ok 22 cm):
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • żółtko z jednego jajka
  • 60 g wody
  • szczypta soli
Farsz:

  • 270 g fety
  • cukinia
  • pomidor malinowy (może być inny, ale chodzi o to by był bardzo słodki)
  • mała cebula (czerwona lub biała)
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek






Przygotowanie:


Etap I - spód z ciasta kruchego

W misce umieścić odmierzone składniki: mąkę, rozdrobnione masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść aż ciasto utworzy jednolitą masę. Zagniecione ciasto można rozwałkować i umieścić w formie na tartę lub dopasować rękoma to formy - ja zawsze wybieram drugą opcję, bo jest znacznie szybsza. Po wyłożeniu formy ciastem, nakłuć je widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na schłodzone ciasto nałożyć papier do pieczenia a następnie dociążyć je aby  nie wyrosło w górę, w tym celu można użyć jakichkolwiek ziaren np. fasoli czy ciecierzycy :) Spód piec najpierw przez 10 minut z dociążeniem, a następnie kolejne 10 bez aż się lekko zrumieni. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.




Etap II - farsz
Fetę pokruszyć widelcem. Pomidora w pół plastry. Cukinię pokroić wzdłuż w cieniutkie plastry (ja do tego używam obieraczki do warzyw, wówczas plastry wychodzą naprawdę cienkie). Połowę cebuli pokroić w piórka. Na kruche ciasto wyłożyć 2/3 fety. Na fetę ułożyć na w pół zwinięte plastry cukinii, a następnie wsunąć w nie pokrojone pomidory. Następnie ułożyć na wierzchu cebulę. Na sam koniec posypać wierzch pozostałą częścią fety, świeżym rozmarynem i skropić oliwą. Do smaku opruszyć pieprzem, z soli należy zrezygnować ze względu na słoność fety.

Etap III - pieczenie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec ok 40 minut aż feta odrobinę się roztopi a warzywa będą zrumienione.




4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, bardzo w moich smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

    Bardzo ciekawe zestawienie smaków :) Tarty uwielbiam mimo, iż rzeczywiście są ciut czasochłonne :)
    Ja bym tylko dodała na spód odrobinę szpinaku <3

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, oj! taka pizza, ma się rozumieć!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie się prezentuje, fajny przepis, super by pasował tu serek grecki, który kupuję w lidlu na tygodniu tematycznym, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog