16 paź 2013

Sake Tataki czyli pyszne opiekane sashimi

Nie skłamię jeśli powiem że należę do tego grona amatorów sushi, które mogłoby zajadać maki, californie oraz sashimi dniami i nocami. Ahhhhhh!
Dziś sushi smakołyk, który zawsze zamawiam z moją przyjaciółką na naszych "sushi spotkaniach" :)
Polecam goooooorąco :)



Składniki:
  • ok 200 g świeżego filetu z łososia
  • sezam
  • słodki sos sojowy
Potrzebny sprzęt - palnik

Sposób przygotowania:
Łososia umyć, odciąć od skóry. Następnie pokroić w plastry o grubości około 3-5 mm.
Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym, a następnie opalić za pomocą palnika, tak aby powstała delikatna, opieczona skórka. Uwaga! Łosoś w środku powinien pozostać surowy. Opieczone plastry ułożyć na talerzu, polać delikatnie słodkim sosem sojowym i posypać sezamem.

Gotowe!

1 komentarz:

  1. Pyyyychota! Polecam jeszcze z sosem sojowym słonym, z dodatkiem świeżego imbiru pociętego w drobną kosteczkę.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog