20 sie 2013

Crema di pomodoro

Biorąc uwagę że jesteśmy już w drugiej połowie lata, a pomidory są tanie jak przysłowiowy barszcz, grzechem by było nie zrobić włoskiej zupy Crema di pomodoro.


Składniki:
  • ok.10 średnich lub dużych pomidorów
  • 300 g passaty 
  • świeże zioła : gałązka rozmarynu oraz kilka gałązek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 1 cebula cukrowa
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 30%
  • grzanki 
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę (niekoniecznie drobną), a czosnek w plasterki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wykroić zielone środki. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek oraz zioła (puszczą aromaty które wchłonie oliwa, można je związać nitką co ułatwi późniejsze ich wyjęcie), następnie dodać pomidory, i dusić przez ok.20 minut aż pomidory się rozpadną. Następnie dodać sól, pieprz oraz passatę i gotować przez 5-10 minut. W tym momencie można wyjąć już zioła. Następnie dodać łyżeczkę słodkiej papryki oraz bulion. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Pod koniec zupę należy zmiksować za pomocą blendera aby miała jedwabistą konsystencję. Nalać zupę do miseczki / talerza. Na środek dodać łyżkę śmietanki listek bazylii oraz grzanki.

Bon Appetit :)








Embed_ahazgmkvi80d6yjswlsovbkgsb3u6azz              Embed_lshiawnzwzdcsv0mxqpqe1y2e6gmzgzz             Embed_wcyj3ioalp0mjoqkptxiyvgnvvmmyqzz

1 komentarz:

  1. Taki krem pomidorowy, to chyba najlepsza odmiana popularnej pomidorowej, szczególnie w tym okresie. Proszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu, wtedy będę mogła dodać do akcji psiankowatej. Banerek jest nieaktywny. W razie problemów służę pomocą.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog