8 kwi 2013

Lasagne bolognese

Klasyka kuchni włoskiej, absolutnie ponadczasowa. Oczywiście tyle ile ludzi, tyle również przepisów. Ale im bardziej domowa, im mniej udziwniona, tym lepsza. Najważniejsze są dobre, świeże produkty - wówczas lazania będzie pyszna.

Ten przepis powstał dawno temu, z upływem czasu zyskał kilka istotnych zmian. Efekt jest fantastyczny, po upieczeniu lazania "znika" momentalnie. I choć uwielbiam ją na drugi dzień, kiedy smaki przegryzą się jeszcze bardziej i są niezwykle intensywne - to rzadko się zdarza aby dotrwała.


Składniki:
  • 600 g mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • makaron lasange (nie wymagający wstępnego obgotowania)
  • cukier
  • 250 - 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 30 g masła
  • 3-4 łyżki tartego paremzanu
  • 300 g tartej mozzarelli
  • suszona bazylia + kilka listków świeżej
Sposób przygotowania
Wołowinę umyć i zmielić w maszynce. Następnie przygotować warzywa do smażenia: cebulę pokroić  w drobną kostkę, marchewki w ćwierć plasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany dodać cebulę i marchew. Smażyć przez kilka minut następnie dodać posiekany czosnek, smażyć kilka sekund i jak tylko się zeszkli dodać zmieloną wołowinę. Całość smażyć przez kilka minut, aż mięso przestanie być czerwone. Następnie dodać przyprawy : sól i świeżo mielony pieprz. Po wymieszaniu z przyprawami dodawać stopniowo przecier pomidorowy. Dla zrównoważenia smaków dodać łyżeczkę cukru. Dodać na końcu suszoną bazylię.

Oliwą natrzeć dno i ścianki naczynia żaroodpornego. Ułożyć pierwszą warstwę z płatów makaronowych. Na płaty makaronowe nałożyć warstwę sosu z mięsem, przykryć warstwą tartej mozzarelli. Następnie nałożyć kolejną warstwę sosu z mięsem, przykryć mozzarellą i kolejnymi płatami makaronu. Wierzch polać sosem beszamelowym z dodatkiem parmezanu i przysypać odrobiną tartej mozzarelli.

Sos beszamelowy:
W rondlu rozpuścić masło i dodać 2 łyżki mąki energicznie mieszając przez około minutę. Następnie powoli dodawać mleko cały czas mieszając aż sos będzie miał gęstą i jedwabistą konsystencję. Na koniec dodać sól i tarty parmezan. Wymieszać.

Piec przez 30-40 minut w temperaturze 200 st.C.

5 komentarzy:

  1. Klasyczna lasagne, najlepsza... ja w końcu muszę zrobić wersję z marchewką i selerem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodanie marchewki - daje lekko słodkawy smak :)

      Usuń
  2. też uwielbiam klasyczną lazanię.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota!:) dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog