16 wrz 2012

Ciabatki z łososiem i serkiem wiejskim

O tym że dobre śniadanie to podstawa wie chyba każdy. Niestety na co dzień moje śniadanie przed wyjściem do pracy stanowi zaledwie herbata. Za to w weekendy staram się nadrobić. Co do preferowanych smaków, częściej są to omlety i wariacje na temat jajek, rzadziej kanapki. Dziś postarałam się nieco odwrócić ten zwyczaj i doceniłam bardziej cuda jakie można stworzyć na pieczywie :)


Co potrzebne (składniki na 8 małych ciabatek):
  • 8 łyżek serka wiejskiego
  • szczypiorek
  • 120 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • masło
  • 2 ciabatty 
  • sól ziołowa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni celsjusza. Ciabatty (bułki typu ciabatta) przekroić na pół a następnie znów na pół aby powstały małe kromki. Posmarować masłem i włożyć do piekarnika do lekkiego opieczenia na około 5-8 minut. W tym samym czasie w miseczce umieścić 6 łyżek serka wiejskiego odsączonego od zalewy mlecznej. Doprawić solą ziołową i pieprzem, dokładnie wymieszać. Opieczone ciabatki wyjąć z piekarnika. Na każdej położyć plasterek łososia, a następnie łyżkę doprawionego serka. Wierzch ciabatek posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zdrowo i pysznie! Uwielbiam takie śniadania. Łosoś i serek wiejski to jedna z najlepszych kompozycji do kanapek.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog