O tym że dobre śniadanie to podstawa wie chyba każdy. Niestety na co dzień moje śniadanie przed wyjściem do pracy stanowi zaledwie herbata. Za to w weekendy staram się nadrobić. Co do preferowanych smaków, częściej są to omlety i wariacje na temat jajek, rzadziej kanapki. Dziś postarałam się nieco odwrócić ten zwyczaj i doceniłam bardziej cuda jakie można stworzyć na pieczywie :)
Co potrzebne (składniki na 8 małych ciabatek):
- 8 łyżek serka wiejskiego
- szczypiorek
- 120 gr łososia wędzonego na zimno w plastrach
- masło
- 2 ciabatty
- sól ziołowa
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni celsjusza. Ciabatty (bułki typu ciabatta) przekroić na pół a następnie znów na pół aby powstały małe kromki. Posmarować masłem i włożyć do piekarnika do lekkiego opieczenia na około 5-8 minut. W tym samym czasie w miseczce umieścić 6 łyżek serka wiejskiego odsączonego od zalewy mlecznej. Doprawić solą ziołową i pieprzem, dokładnie wymieszać. Opieczone ciabatki wyjąć z piekarnika. Na każdej położyć plasterek łososia, a następnie łyżkę doprawionego serka. Wierzch ciabatek posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Zdrowo i pysznie! Uwielbiam takie śniadania. Łosoś i serek wiejski to jedna z najlepszych kompozycji do kanapek.
OdpowiedzUsuń