Fantastyczna, na kruchym cieście, z kozim serem, pomidorami, szalotką i tymiankiem... i apetyt rośnie... :)
Spód - czyli ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- żółtko z jednego jajka
- 60 g wody
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cukinia starta na grubym oczku
- 1 cukinia pokrojona w plastry
- 100 g tartego sera koziego
- 150 g serka koziego
- 1 szalotka
- 30 g parmezanu
- sól
- pieprz
- sól ziołowa
- suszony tymianek
- pomidory
- ok pół szklanki śmietanki
- 1 jajko
Przygotowanie:
Etap I - spód z ciasta kruchego
W misce umieścić odmierzone składniki: mąkę, rozdrobnione masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść aż ciasto utworzy jednolitą masę. Zagniecione ciasto można rozwałkować i umieścić w formie na tartę lub dopasować rękoma to formy - ja zawsze wybieram drugą opcję, bo jest znacznie szybsza. Po wyłożeniu formy ciastem, nakłuć je widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na schłodzone ciasto nałożyć papier do pieczenia a następnie dociążyć je aby nie wyrosło w górę, w tym celu można użyć jakichkolwiek ziaren np. fasoli czy ciecierzycy :) Spód piec najpierw przez 10 minut z dociążeniem, a następnie kolejne 10 bez aż się lekko zrumieni. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Etap II - farsz
Startą cukinię połączyć w misce razem z posiekaną drobno szalotką, tartym kozim serem, parmezanem i kozim serkiem. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na końcu dodać wymieszane jajko ze śmietanką i dobrze wymieszać.Na ostudzony spód nałożyć farsz.
Pokrojoną w plastry cukinię zblanszować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzoną ułożyć na wierzchu farszu. Na warstwę cukinii ułożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać solą ziołową i suszonym tymiankiem.
Przepyszna!:)
OdpowiedzUsuńJadłam i rekomenduję w 200% PYCHOTA!
OdpowiedzUsuńJadłam i rekomenduję w 200% PYCHOTA!
OdpowiedzUsuńPyszna ta tarta, uwielbiam takie wykwintne :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wyśmienita tarta na kolację
OdpowiedzUsuńWyglada zachecajaco! Idealna quiche na schylek lata.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńPiękny wygląda ; ) Też dziś robiłam quiche z kozim serem ; )
OdpowiedzUsuńOstatnio tak patrzę na te tarty, i się przekonuję :) Twoja wygląda świetnie. Serek kozi smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńChętnie, bo prezentuje się smacznie, a cukinię lubię.:)
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuń