10 wrz 2012

A może quiche z kozim serem i cukinią...?

Fantastyczna, na kruchym cieście, z kozim serem, pomidorami, szalotką i tymiankiem... i apetyt rośnie... :)


Składniki:

Spód - czyli ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • żółtko z jednego jajka
  • 60 g wody
  • szczypta soli

Farsz:
  • 1 cukinia starta na grubym oczku
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 100 g tartego sera koziego
  • 150 g serka koziego
  • 1 szalotka
  • 30 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • sól ziołowa
  • suszony tymianek
  • pomidory
  • ok pół szklanki śmietanki
  • 1 jajko

Przygotowanie:


Etap I - spód z ciasta kruchego
W misce umieścić odmierzone składniki: mąkę, rozdrobnione masło, żółtko, szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść aż ciasto utworzy jednolitą masę. Zagniecione ciasto można rozwałkować i umieścić w formie na tartę lub dopasować rękoma to formy - ja zawsze wybieram drugą opcję, bo jest znacznie szybsza. Po wyłożeniu formy ciastem, nakłuć je widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na schłodzone ciasto nałożyć papier do pieczenia a następnie dociążyć je aby  nie wyrosło w górę, w tym celu można użyć jakichkolwiek ziaren np. fasoli czy ciecierzycy :) Spód piec najpierw przez 10 minut z dociążeniem, a następnie kolejne 10 bez aż się lekko zrumieni. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Etap II - farsz

Startą cukinię połączyć w misce razem z posiekaną drobno szalotką, tartym kozim serem, parmezanem i kozim serkiem. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na końcu dodać wymieszane jajko ze śmietanką i dobrze wymieszać.Na ostudzony spód nałożyć farsz.
Pokrojoną w plastry cukinię zblanszować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzoną ułożyć na wierzchu farszu. Na warstwę cukinii ułożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać solą ziołową i suszonym tymiankiem.



Etap III - pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec ok 35-45 minut aż wierzch quiche się zrobi lekko złocisty.





11 komentarzy:

  1. Jadłam i rekomenduję w 200% PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i rekomenduję w 200% PYCHOTA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ta tarta, uwielbiam takie wykwintne :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienita tarta na kolację

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada zachecajaco! Idealna quiche na schylek lata.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny wygląda ; ) Też dziś robiłam quiche z kozim serem ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio tak patrzę na te tarty, i się przekonuję :) Twoja wygląda świetnie. Serek kozi smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie, bo prezentuje się smacznie, a cukinię lubię.:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog