17 kwi 2013

Pierogi ruskie


M. przyszedł z pracy i zarządził: robimy ruskie pierogi. Jak robimy to robimy!
Wyszły pyszne, w cieniutki cieście, takie jak lubię najbardziej!


Składniki (na ok. 50 średnich pierogów):

Ciasto

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 160-170 ml gorącej wody
  • szczypta soli
Farsz
  • 250 g półtłustego sera białego
  • 300 g surowych ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego
  • średnia cebula
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Farsz
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie utłuc i ostawić do wystudzenia. Ostudzone wymieszać z serem białym. Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Kiedy cebula będzie miękka a boczek rumiany przełożyć 3/4 usmażonej masy do mieszanki sera i ziemniaków. Pozostałe odstawić - zostanie wykorzystane do okraszenia ugotowanych pierogów. Do farszu dodać sól i pieprz, następnie dokładnie wymieszać.

Ciasto:
Do miski przesiać mąkę i dodać sól. W drugim naczyniu rozpuszczać masło w gorącej wodzie, aż się połączy. Następnie stopniowo dodawać do mąki, cały czas mieszając za pomocą łyżki. Połączone składniki zagnieść na stolnicy oprószonej mąką i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. 

Ponownie zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować cienko, podsypując mąką aby ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Następnie za pomocą szklanki wyciąć okręgi. Powstałe krążki nafaszerować i ulepić pierogi. Brzegi można zagniatać widelcem (tak jak nauczyła mnie moja Mama) lub zawijać (tak jak to robi M.).

Powstałe pierogi wrzucać po 10 do gotującej się osolonej wody. Gotować do 2 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. 

Podawać okraszone smażoną cebulką z boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog