14 kwi 2013

Łosoś w warkoczu z ciasta francuskiego

Zielone z czerwonym. Słodkie i gorzkie. Sól i pieprz. Olej i sezam.
Francja i Norwegia. Ryba i warzywa. Łosoś i ciasto francuskie.

Bon appétit!

lub może po prostu

God appetitt!


Składniki (na 2 porcje):
  • 250 g filetu z łososia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 jajko
  • prażony sezam
  • mieszanka sałat (roszponka/endywia/radicchio/sałata rzymska)
  • 5-6 łyżek oleju dyniowego
  • 10 pomidorków cherry

Sposób przygotowania:

Łososia umyć, oddzielić od skóry i przekroić na dwa pół, tak aby powstały dwa "steki". Następnie oprószyć je z obu stron solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Z ciasta francuskiego wyciąć dwa prostokąty (na wysokość takie jak steki, na szerokość ok 2-2,5 razy takie jak steki). Łososie ułożyć po środku prostokątów ciasta. Oba boki ciasta ponacinać w paski (powinny wyjść 4 do max 5 po każdej stronie), a następnie zaplatać w warkocze. Górną i dolną krawędź ciasta zagiąć by przylegała do ryby. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać prażonym sezamem. Rybki piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
W tym samym czasie przygotować sałatkę: mix sałat umyć, pomidorki cherry umyć i pokroić w ćwiartki, wszystko umieścić w misce. Następnie dodać olej z pestek dyni. Wszystko razem wymieszać.
Łososia podawać z sałatką.

3 komentarze:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog