Zielone z czerwonym. Słodkie i gorzkie. Sól i pieprz. Olej i sezam.
Francja i Norwegia. Ryba i warzywa. Łosoś i ciasto francuskie.
Bon appétit!
lub może po prostu
God appetitt!
Francja i Norwegia. Ryba i warzywa. Łosoś i ciasto francuskie.
Bon appétit!
lub może po prostu
God appetitt!
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g filetu z łososia
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 jajko
- prażony sezam
- mieszanka sałat (roszponka/endywia/radicchio/sałata rzymska)
- 5-6 łyżek oleju dyniowego
- 10 pomidorków cherry
Sposób przygotowania:
Łososia umyć, oddzielić od skóry i przekroić na dwa pół, tak aby powstały dwa "steki". Następnie oprószyć je z obu stron solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Z ciasta francuskiego wyciąć dwa prostokąty (na wysokość takie jak steki, na szerokość ok 2-2,5 razy takie jak steki). Łososie ułożyć po środku prostokątów ciasta. Oba boki ciasta ponacinać w paski (powinny wyjść 4 do max 5 po każdej stronie), a następnie zaplatać w warkocze. Górną i dolną krawędź ciasta zagiąć by przylegała do ryby. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać prażonym sezamem. Rybki piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.
W tym samym czasie przygotować sałatkę: mix sałat umyć, pomidorki cherry umyć i pokroić w ćwiartki, wszystko umieścić w misce. Następnie dodać olej z pestek dyni. Wszystko razem wymieszać.
Łososia podawać z sałatką.
co tu dużo pisać, same pyszności! łososia uwielbiam pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń