Słodka cebula i słona bryndza.
Wyrazisty kminek.
Przepadłam...
Wyrazisty kminek.
Przepadłam...
Składniki:
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża cebula biała
- 40 ml białego wina
- 20 ml octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 - 30 g bryndzy
- kilka ziaren świeżego kminku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę białą i czerwoną pokroić w ćwierć plasterki (w miarę cienko). Cebulę zeszklić na mieszance oliwy i masła, dodać szczyptę soli, następnie delikatnie dusić z do miękkości i uzyskania lekko złotego koloru. Kiedy cebula osiągnie już miękką strukturę dodać wino białe, a następnie ocet. Gdy płyny odrobinę odparują dodać łyżkę brązowego cukru. Przygotowaną cebulę odstawić do przestygnięcia. Z ciasta francuskiego wyciąć 6 okrągłych kawałków (np przy pomocy kieliszków do martini) i ułożyć na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Każdy okrągły mini tartowy spód nakłuć na środku widelcem aby powstało zagłębienie podczas pieczenia, w którym później zostanie umieszczona cebula. Blachę włożyć do piekarnika na 10 minut aby spody mini tart się odpowiednio podpiekły. Po 10 minutach należy wyjąć blachę i nałożyć na środek tart cebulę oraz pokruszoną brymdzę. Na wierzch posypać kilkoma ziarenkami kminku. Piec przez kolejne 10 minut w 200 stopniach.
och, jak ja lubię takie pyszne, proste smakołyki!
OdpowiedzUsuń