5 kwi 2013

Mini tarty cebulowe z bryndzą

Słodka cebula i słona bryndza.
Wyrazisty kminek.
Przepadłam...



Składniki:
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duża cebula biała
  • 40 ml białego wina
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 - 30 g bryndzy
  • kilka ziaren świeżego kminku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Cebulę białą i czerwoną pokroić w ćwierć plasterki (w miarę cienko). Cebulę zeszklić na mieszance oliwy i masła, dodać szczyptę soli, następnie delikatnie dusić z do miękkości i uzyskania lekko złotego koloru. Kiedy cebula osiągnie już miękką strukturę dodać wino białe, a następnie ocet. Gdy płyny odrobinę odparują dodać łyżkę brązowego cukru. Przygotowaną cebulę odstawić do przestygnięcia. Z ciasta francuskiego wyciąć 6 okrągłych kawałków (np przy pomocy kieliszków do martini) i ułożyć na blasze wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Każdy okrągły mini tartowy spód nakłuć na środku widelcem aby powstało zagłębienie podczas pieczenia, w którym później zostanie umieszczona cebula. Blachę włożyć do piekarnika na 10 minut aby spody mini tart się odpowiednio podpiekły. Po 10 minutach należy wyjąć blachę i nałożyć na środek tart cebulę oraz pokruszoną brymdzę. Na wierzch posypać kilkoma ziarenkami kminku. Piec przez kolejne 10 minut w 200 stopniach.

1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog