Uwielbiam wszystko co z grzybami. Cały proces od początku: od wyprawy do lasu, długich spacerów w poszukiwaniu grzybów, czyszczenie i na koniec oczywiście grzybową ucztę. Nie jest tajemnicą że to co sami zbierzemy zawsze smakuje najlepiej, bo jest ukoronowaniem całej wyprawy. To smak sukcesu zbiorów :)
Tagiatelle z grzybami
Składniki:
- 150 g mrożonych podgrzybków lub ok 100 -120 g świeżych
- 200 ml śmietanki
- 1 łyżka stołowa parmezanu
- kilka płatków parmezanu
- 25 g masła
- 200-250 g makaronu tagiatelle
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, następnie dodać pokrojone i oczyszczone grzyby. Podsmażyć aż się lekko zrumienią i puszczą sok, następnie powoli dodawać śmietankę, cały czas mieszając. Kolejno dodać łyżkę parmezanu i zredukować sos. Na koniec wymieszać makaron z sosem. Podawać obowiązkowo w głębokich talerzach z płatkami parmezanu i świeżym tymiankiem.
Ooo tak, jak dla mnie to makaron idealny!
OdpowiedzUsuńWspaniałe makaronowe połączenie :) Tęskno mi do świeżysz podgrzybków, by przyrządzać takie dania, ale chyba w końcu użyję i mrożonych, by przypomnieć sobie ten smak.
OdpowiedzUsuńz mrożonych również można przygotować świetną pastę, ale polecam je pokroić, gdy jeszcze będą zamrożone, i niedługo potem smażyć, w innym wypadku zrobi się papka. poza jesienią przygotowuję z mrożonych i jest pyyyyycha :)
OdpowiedzUsuń