Lubię podpatrywać różne przepisy w TV. Bywają bardzo inspirujące. Jednak rzadko potem robię je wg receptury autora, samodzielne tworzenie jest o wiele bardziej ekscytujące. Z deserami jest tak że nierzadko bywają dla mnie za nadto przesłodzone, lubię gdy słodycz jest przyjemna a nie męcząca. Odnalezienie odpowiedniego środka słodkości jest wg mnie kluczowym elementem tworzenia deseru.
Składniki:
Masa serowa:
Zaczniemy od posypki.
Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie przełożyć do lnianej ściereczki, zawinąć pocierać tak aby pozbyć się brązowych łupinek. Tak obrane orzechy przełożyć do blendera i pulsacyjnie posiekać je na drobne kawałki.
Spód
Ciastka owsiane oraz digestive połamać na małe kawałki i umieścić w blenderze wraz z łyżką Nutelli oraz miękkim masłem. Zblendować tak aby powstała masa miała konsystencję mokrego piasku. Powstałą masą wyłożyć spód małej tortownicy. Włożyć do lodówki i w tym czasie gdy będzie się chłodzić przygotować masę serową.
Masa serowa
Do naczynia wkładamy około 480 g serka kremowego i dodać łyżeczkę cukru pudru oraz 330 g kremu Nutella. Wszystko razem zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Z lodówki wyjąć spód. Za pomocą szpatułki nałożyć masę serową i wygładzić jej wierzch. Następnie wierzch posypać posiekanymi w blenderze orzechami laskowymi.
Przed podaniem chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
Masa serowa:
- 480 g kremowego serka
- 330 g kremu orzechowego nutella
- 1 łyżeczka cukru pudru
Spód
- 150 g ciastek digestive
- 100 g ciastek owsianych
- 100 g miękkiego masła
- łyżka nutelli
Na wierzch
- 150 g łuskanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od posypki.
Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie przełożyć do lnianej ściereczki, zawinąć pocierać tak aby pozbyć się brązowych łupinek. Tak obrane orzechy przełożyć do blendera i pulsacyjnie posiekać je na drobne kawałki.
Spód
Ciastka owsiane oraz digestive połamać na małe kawałki i umieścić w blenderze wraz z łyżką Nutelli oraz miękkim masłem. Zblendować tak aby powstała masa miała konsystencję mokrego piasku. Powstałą masą wyłożyć spód małej tortownicy. Włożyć do lodówki i w tym czasie gdy będzie się chłodzić przygotować masę serową.
Masa serowa
Do naczynia wkładamy około 480 g serka kremowego i dodać łyżeczkę cukru pudru oraz 330 g kremu Nutella. Wszystko razem zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Z lodówki wyjąć spód. Za pomocą szpatułki nałożyć masę serową i wygładzić jej wierzch. Następnie wierzch posypać posiekanymi w blenderze orzechami laskowymi.
Przed podaniem chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
Nutella i orzechy to słodki klasyk, któremu chyba nie sposób się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńCo do słodyczy to się zgadzam - takie słodkie ulepki smakujące samym cukrem do niczego się nie nadają... Twój sernik wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńfenomenalne:)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniapelnapasji.blogspot.com