Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z kurczaka (około 300 g razem)
- 2 grube plastry cheddara
- 4 plastry szynki prosciutto
- 4-5 liści kapusty pekińskiej
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeża bazylia
- świeży rozmaryn
- 1 ząbek czosnku
- 8 małych lub średnich ziemniaczków
- sól
- pieprz
Ziemniaczki obrać, ponacinać w poprzek, włożyć do blaszki. Następnie polać oliwą z oliwek (odrobina, tak aby po zamieszaniu w blaszce i dno i ziemniaczki były pokryte cienką warstwą) i posolić. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec przez 50 minut, co jakiś czas obracając.
Filety z kurczaka umyć, posolić oraz doprawić pieprzem. Na wierzch każdego położyć plaster cheddara, następnie zawinąć szczelnie w szynkę prosciutto. Blaszkę, bądź naczynie w którym kurczak będzie pieczony, delikatnie nasmarować oliwą. Przygotowanego kurczaka umieścić w naczyniu, a następnie włożyć do piekarnika w połowie pieczenia ziemniaków i piec przez pozostałe 25 minut, obracając co ok 8 minut.
Kapustę pekińską umyć. Plastry przeciąć na pół w poprzek, a następnie posiekać w cienkie paseczki i umieścić w naczyniu. W miseczce przygotować dressing - należy połączyć ze sobą: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody, brązowy cukier, sól, posiekany drobno czosnek, garść posiekanych drobno ziół (rozmaryn oraz bazylia), łyżeczkę octu winnego oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki należy bardzo starannie wymieszać. Tak powstały dressing wlać do poszatkowanej kapusty pekińskiej i dokładnie wymieszać.
Na talerzy ułożyć sałatkę z kapusty pekińskiej, następnie przekrojonego kurczaka i ziemniaczki.
I gotowe !
Ależ on wygląda:)
OdpowiedzUsuń