Składniki (dla 4 osób):
- 2-3 duże pory
- 420 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1,2 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki śmietanki 18%
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej dyniowy
- grzanki lub groszek ptysiowy
Pora pokroić (białą część) w plastry a następnie umyć. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać pora i zeszklić, ale nie usmażyć. Następnie dodać brać uprzednio obrane umyte i pokrojone ziemniaki, całość zalać bulionem, tak aby przykrywał warzywa. Gotować pod przykryciem około 25-30 minut na średnim ogniu aż ziemniaki zmiękną. Gorącą zupę zmiksować za pomocą blendera, następnie dodać śmietankę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Nakładać na talerze, na środek dodając odrobinę oleju z pestek dyni. Na koniec dodać grzanki lub groszek ptysiowy.
Mmm, uwielbiam takie kremy właśnie... :)
OdpowiedzUsuń