2 paź 2013

Kanapki na słodko z figami i miodem

No i nadeszła chłodna jesień. Wcale nie złota i wcale nie piękna. Szara i brzydka.  Co rano gdy szykuję się do pracy włączam DDTVN, żeby złapać przed wyjściem chociaż trochę informacji o pogodzie, która codziennie jest taka sama. Wysłucham przy okazji ploteczki ze świata, kto z kim, gdzie i jak - a i tak nic z tego nie zapamiętam. Zakładam szalik, kurtkę i wychodzę. Jadę do pracy, po drodze czytając książkę. Docieram na miejsce. Pierwsza herbata, druga herbata, trzecia herbata...  aż za oknem zrobi się ciemno. Wracam do domu. Jeszcze kolacja, kilka wersów książki i idę spać. I znów uciekł kolejny tydzień. Oby do wiosny..


Składniki (na około 6 kanapek):
  • serek biały ze śmietaną (ok. 150 - 200 g)
  • łyżeczka cukru pudru
  • włoski chlebek bądź ciabatta
  • 2 figi
  • miód
  • kilka listków mięty
  • masło
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać serek biały z łyżeczką cukru pudru. Pieczywo pokroić w cienkie kromki i posmarować cienko masłem. Na wszystkie kromki nałożyć warstwę serka, cząstki fig (figi powinny być pokrojone w ósemki). Przygotowane kanapeczki polać odrobiną miodu i posypać kilkoma listkami mięty.

1 komentarz:

Jeśli podoba Ci się przepis - skomentuj ! :)

Search Blog