Sezon truskawkowy rozpoczęty. Choć truskawki nie są jeszcze tak słodkie i aromatyczne, jest kilka sposobów skorzystania z ich dostępności. Jednym z nich jest oczywiście koktajl truskawkowy. Uwielbiany przeze mnie od dzieciństwa - gdy tylko pojawiały się truskawki, Mama przygotowywała nam takie koktajle na bazie kefiru, lub sporadycznie mleka. Ja wolę tę wersję z kefirem, delikatnie osłodzoną.
- pół litra kefiru
- pół kg truskawek
- półtorej łyżki cukru pudru
- truskawki do dekoracji szklanek
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i pozbawić szypułek, następnie umieścić w blenderze, dodać kefir i cukier puder. Zmiksować. Przelać do szklanek z truskawkami. Gotowe :)
Ja się teraz rozpieszczam codziennie koktajlem truskawkowym na śniadanie, tylko dodaje do niego twarożek, jogurt, mleko i banana. Mniam:)
OdpowiedzUsuńSmak każdego lata :) Nominowałam Twój Blog do Liebster Blog awards. Nominacja do ‚Liebstera’ jest otrzymywana, za dobrą wykonywaną pracę.
OdpowiedzUsuńPrzyznaje się ją blogerom, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę :) Znajdziesz szczegóły tutaj -> http://aleciastko.pl/liebster-blog-awards/