Parę dni temu przyszła zamówiona blacha na mini muffinki. Nie mogłam się oczywiście powstrzymać żeby od razu czegoś nie upiec. Wyszło słodko... kwaśno... Muffinki same w sobie nie są bardzo słodkie, lukier dopełnia smak idealnie. Z jednej strony bardzo słodki, z drugiej kwaskowe akcenty soku z cytryny. Warte grzechu...
Składniki (na 12 muffinek, bądź 48 mini muffinek):
Ciasto:
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- sok wyciśnięty z półtorej cytryny
- skórka otarta z dwóch cytryn
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder (ok. 1 szklanki)
Ponadto:
- perełki cukrowe bądź ulubiona posypka
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu połączyć suche produkt na ciasto (cukier, mąka, proszek do pieczenia, soda i sól), w drugim mokre (mleko, olej, jajko, sok z cytryny) ze skórką otartą ze sparzonych uprzednio cytryn. Następnie suche składniki dodawać stopniowo do mokrych, cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania puszystej, napowietrzonej masy. Gotową masą napełnić papilotki. Piec w temperaturze 200 stopni C. przez 20 -25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na kratce. Gdy muffiny będą już wystudzone, przygotować lukier : do soku z cytryny stopniowo dodawać cukier puder cały czas energicznie mieszając. Gdy lukier będzie miał gęstą konsystencję można przystąpić do dekorowania (zbyt rzadki spłynie). W naczyniu z lukrem maczać wierzch muffinów tak aby powstała cienka warstwa. Mokry lukier posypać perełkami lub posypką i pozostawić do zastygnięcia.
Gotowe !
Muffinki są niezastąpione. Do tego w mini wersji.
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że następnego dnia już sa takie sobie, prawda? Zawsze w życiu jest coś za coś:)
przez Ciebie jestem głodna:c muszę wyporóbować przepis, cytrynowych nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuń