Kto powiedział że burgery muszą być niezdrowe? Są świetnym daniem, pod warunkiem że zrobimy je w domu, z wysokojakościowych produktów. Przygotowanie jest banalnie proste, a zawartość soli, cukrów, tłuszczy nieporównywalnie mniejsza. Osobiście fast foody staram się omijać szerokim łukiem, ale burger w domu to jest to :)
Składniki na 4 burgery:
- pół kilograma chudej wołowiny (udziec)
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- 1 mała cebula
- pomidor
- klika liści świeżego szpinaku (baby spinach)
- majonez
- bułki do hamburgerów
- 4 plastry cheddara
- 2-3 cebulki dymki
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i zmielić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie z oliwek, następnie odstawić do wystygnięcia. Do miski z mięsem dodajemy ostudzoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, posiekany tymianek, 1 żółtko, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli. Mięso delikatnie wymieszać i uformować 4 burgery. Grillować na grillu elektrycznym ok 3-4 minut lub na patelni grillowej po ok 3 minuty z każdej strony. Przekroić bułki na pół i nałożyć po plastrze cheddara na górne połówki (nie za cienkim) i opiekać w piekarniku przez kilka minut w temp. 175 stopni - nie za długo by nie były zbyt chrupiące. Na opieczony spód bułki nałożyć kilka liści świeżego szpinaku, następnie nałożyć burgera, plastry pomidora, plastry dymki, majonez i górną część bułki opieczoną z cheddarem:)
I u mnie wczoraj na obiad były burgery :-)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia