Lato dawno za nami. Co jakiś czas mam ochotę na owoce, których już przecież nie ma, bo po sezonie. Sięgając po raz kolejny po kiść bananów, myślałam o zrobieniu muffinków. Finalnie bananowe popołudnie uświetniło ciasto zwane też chlebkiem bananowym.
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Banany zmiksować w blenderze na mus. Do miski wbić jajka, dodać olej, śmietanę ekstrakt waniliowy i mus bananowy. Wszystko połączyć. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dwie małe keksówki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, a następnie rozlać do nich ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 70-80 minut lub do suchego patyczka.
Uroczo Ci pękło :) Uwielbiam chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuń